Konténer rendelés a környezetvédelem titka


Az építkezéseknél a keletkező hulladékok tárolására a konténer rendelés jelenthet megoldást. A konténerek segítséget jelentek arra a problémára, hogy el tudjuk szállítani a törmeléket a keletkezési helyről. A kialakításának célja az volt, hogy gyorsan és biztonságosan tudjuk szállítani az árukat földön, vízen és levegőben. Ma az építőipar egyik elengedhetetlen kelléke. 

Az építőipart a világ egyik legnagyobb környezetünket szennyező tevékenységként tartják számon. Óriási közvetett és közvetlen hatása van a környezetünkre. Hatására nő az ökoszisztémára helyezendő nyomás és különféle szennyező anyagok származnak belőle. Az építőiparban dolgozók egészsége is jelentősen károsodik. Olyan betegségeknek vannak kitéve, mint a légzési problémák, halláskárosodás, magas vérnyomás, alvászavar, stressz. A környezetvédelem egyre fontosabb kérdés a fejlett, valamint a fejlődő országokban egyaránt. Az építkezés természeténél fogva nem környezetbarát folyamat, mert egy tipikus építési folyamat különféle berendezések és természeti erőforrások nagymennyiségű felhasználásával jár, melyek sok szennyező anyagot termelnek. Ezek lehetnek zaj, légszennyezés, szilárd és folyékony hulladék, vízszennyezés, káros gázok, por, megnövekedett energiafogyasztás. A zajkibocsátást az építőipari gépek, főként a légkompresszorok eredményezik. Ezek a zajok akár a 120 DB-t is elérhetik. Sajnos nagyon kevés vállalkozó tesz erőfeszítéseket azért, hogy figyelembe vegye a környezet igényeit, megpróbálja újra felhasználni az alapanyagokat. 

Az életminőség javítását célzó fejlesztések mindenhol prioritást élveznek, de ennek megvalósítása nem egyszerű feladat. Az építkezés károsítja a közvetlen környezetünket, a rendelkezésre álló erőforrások hamarosan kimerülhetnek, a nyersanyag kitermelés következménye lehet, hogy a biológiai sokféleség csökkenni fog. Lesznek olyan anyagok, melyek egy idő után el fognak tűnni. Az építési folyamat során különféle természeti forrásokat használnak fel, ezek közé tartozik az víz, anyagok, energia, föld. További problémát jelenthet, hogy a hulladéklerakók egyre telítettebbek lesznek, növekszik a globális felmelegedés veszélye, gyakorivá válhatnak a savas esők, a levegőben pedig szmog keletkezik.  

Az építkezési projektek általában sűrűn lakott területeken találhatóak. Akik a közelben élnek napi szinten ki vannak téve az építkezés káros hatásainak. Az építési szakaszban a por és a zaj a két fő tényező, mely befolyásolhatja az egészségünket. Nagyon sokan lélegzik be ezt a port napi szinten, függetlenül attól, hogy az építkezésen dolgozó munkásokról vagy a környező lakásokban élőkről beszélünk-e. A por egészségügyi problémákat okozhat azoknál, akiknek már fennálló légzési problémái voltak.  A cementpor nehézfémeket is tartalmazhat, mely nagyon veszélyes az emberek és az állatok egészségre. Irritálja a bőrt, nyálkahártyát és légzőszervi problémákat okozhat. A por ellen megoldás lehet, ha nedves rendszereket használnak vízpermettel. Így csökkenhet a levegőben szálló por mennyisége. Szellőzőrendszerek, elszívó rendszerek telepítése is megoldást jelenthet. A keletkező hulladékot minél hamarabb ajánlott elszállítani a helyszínről, ilyenkor segítségünkre lehetnek azok a cégek, ahol lehetőség van konténer rendelésére. A másik fő probléma a zaj. Többféle forrásból származhat. Zajt okoznak a járművek mozgása anyagszállítás közben. Feltárás, ásás közben is keletkeznek különféle zajok, melyek az építkezési tevékenységhez köthetőek. A helyszínen dolgozók is hangos eszközöket használnak, mint pl. a betonkeverő, kalapácsfúró, csiszoló, láncfűrész. Az építkezés zajától szenvednek azok a lakók, akik közvetlenül az építkezés mellet élnek. A hosszútávon fennálló zaj akár halláskárosodást is okozhat, mely lehet átmeneti vagy tartós. Megnehezítheti a munkavállalók hatékony kommunikációját és balesetek forrása is lehet, ha nem tudnak egymással érthetően kommunikálni.